biblianyomt_1-666x444

A PAPÍR

Az ember mindig szerette volna, ha a gondolatai tettei fenn maradnak az utókor számára. Kezdetben a barlang falára, agyag táblára jegezték fel a számukra fontos dolgokat, majd évszázadokig a papirusz volt a legnépszerűbb adathordozó. De miután teljesen kiirtották az egyetlen élőhelyéről, a Nílus vidékéről, új anyag után kellett nézni. Először a bőrrel, vagy inkább a pergamennel kísérleteztek, de az nagyon drága anyag volt. 1240 körül tért vissza Kínából Marko Póló, aki magával hozta a kínaiak féltett titkát a papírt és annak gyártási technikáját. A kínaiak évszázadokon át tökéletesítették a darazsaktól ellesett gyártási technológiát. A végeredmény egy rendkívül tetszetős, könnyen előállítható, tartós és drága anyag lett. Nem is kell csodálkozni, hogy halálbüntetés terhe mellett, tilos volt a tudás kivitele. Marko Pólónak is csak egy véletlen játszotta a kezére a tudást, de mikor sikerült megszöknie a kínai császár udvarából, meg sem állt Velencéig. Ott addig kísérleteztek, amíg sikerült Páduában az első papírmalmot felépíteni. A papír elindult európai hódító útjára. Elsőnek Itália aztán Germánia, majd Csehországon keresztül elérte végre Magyarországot is. Az első papírmalom Lőcse városában épült 1635 körül, de azt sajnos két év múlva felgyújtották a cseh zsoldosok.

A korabeli technika szerint a papír az elhasználódott rongyokból készült. A rongyokat péppé őrölték, és egy merítő szitával kimerítették a vizes kádakból. Volt idő, amikor a rongyok begyűjtése és értékesítése szigorúan királyi privilégium volt. Az idő múlásával egyre könnyebben és egyre több papírt gyártottak. Vízimalmok hajtották az őrlő gépeket. De a merítés az egészen 1890. kézzel zajlott. Ekkor mutatta be az első papír gyártó gépet egy Robert nevű feltaláló Párizsban. Nem csak a gépesítés volt a nagy csoda, hanem az alapanyag is. Ő már nem rongyból gyártotta a pépet, hanem FÁBÓL. A mai napig az Ő általa kialakított eljárás szerint gyártják a papír, természetesen a mai kor gépeivel.   Mai napig a papír a legfontosabb adathordozó.

A Vizsolyi Bibliát a korabeli technika szerint rongypapírra nyomtatták. Mikor elhatároztuk, hogy újból kinyomtatjuk a könyvet, a legnehezebb feladatnak a papír beszerzése bizonyosodott. Jelenleg ilyen papírt csak Hollandiában gyártanak, egy darab 5 euró. Ezt a rengeteg pénzt nem szerettük volna oda adni a hollandnak, ezért elhatároztuk, hogy saját magunk állítjuk elő. Építettünk egy vízimalom meghajtású rongypapírt gyártó manufaktúrát. Eddig 150. 000 db pappírt gyártottunk és megkezdtük a Bibliák nyomtatását.

biblianyomt_2-666x444

 


Bőrkikészítés

A nyomtatás elterjedésével a könyvek is egyre nagyobb számban jelentek meg. Már nem csak a tudás őrizői voltak, hanem a lakások díszei is. Egyre szebb technikákat találnak ki a könyvkötők, hogy a portékájuk kelendő legye. A leg időtállóbb anyag és a legszebb a bőr. Az évszázadok alatt különböző módokat találnak ki a tímárok, hogy az állatok nyers bőrét megóvják a rothadástó. Nagy népszerűségnek örvendet a timsós kikészítés, mert a bekötött könyvekre melegített nyomó formákkal rendkívül szép díszeket lehetett nyomni, úgy, hogy az évszázadokig megmaradt a könyvek borításán.

A Vizsolyban újonnan nyomtatott Bibliák is a korabeli módon kikészített bőrökkel lesznek bekötve. Azért, hogy a kötés is korhű legyen, építettünk egy tímár műhelyt, aminek az a feladata, hogy kikészítsen a kötéshez szükséges 200 db kecskebőrt.

A papírmanufaktúránk és a tímár műhelyünk interaktív, bárki kipróbálhatja. Készíthet papírt, kipróbálhatja a bőr ványolását, törését, cserzését. A gyakorlati munka után, már teljesen más szemmel fogja látni elődeink munkáját, erőfeszítését.

 

Az újranyomtatott Vizsolyi Biblia

Az első, magyar nyelvre fordított Biblia 1589-90 között készült el, abban a Rákóczi kúriában, ami csodával határos módon, szinte eredeti állapotában megmaradt Vizsolyban.

Az erősen romos épületet megvette a Colo-pajzs Kulturális Egyesületünk és berendeztük benne azt az interaktív nyomdamúzeumot, ahol hozzáláttunk az eredeti nyomtatás rekonstruálásához. Hosszú kutatómunka előzte meg azt a napot, amikor a valóságában is elkezdődött a nyomtatás.

Sok időbe telt, hogy megtaláljuk azokat a szakembereket, akik még értenek a NYOMDÁSZATHOZ. Nagyon meglepő, de gyakorlatilag teljesen eltűnt az a szakma, ami még ezelőtt harminc évvel, a mesterségek csúcsa volt. Aztán, egyik napról a másikra, betiltják az ólombetűs nyomtatást. Azokat a szakemberek, akik értetek ehhez az összetett munkához, átképezték az újkor technikájára, és szép- lassan eltűnt a nyomdászmesterség.

Évekbe tellett, mire megtaláltuk azt a betűöntő mestert, aki szakmai segítséget adott a vésnöknek, és elkészítethettük a vizsolyi biblia teljes betűkészletét. Kétévi munka árán, kivésett a vésnök 517 írásjelet, nyomdai cifrát. Ez idő alatt, hozzá láttunk a betűöntés előkészítéséhez. Újabb áthatolhatatlannak tűnő akadály állt elénk. Annak az ötvözetnek – ólom, ón, antimon – a gyártását, amiből a betűket öntötték, már régen betiltották és teljesen eltűnt. Addig kerestünk, amíg megtaláltuk a gumiszerelők által használt ólomsúlyokat, ezzel pótoltuk. A végeredmény még talán jobb is lett, mint a eredeti anyag. Újabb egy év munkája kellett hozzá hogy, elkészüljenek a nyomtatáshoz szükséges korabeli betű. Összesen 50 000 db ólombetű kell a nyomtatáshoz. Cirka másfél tonna ólom.

Ez idő alatt megkezdődött a Gutenberg által kialakított nyomdagép rekonstruálása. Az szintén egy évet vett igénybe. A sárvári Nádasdy múzeum segítségével elkészítettük a korabeli sajtót.

Szinte minden készen állt a nyomtatás megkezdéséhez. Csak papír hiányzott még. Ez tűnt a legnagyobb akadálynak. A papírgyártás ilyen formája már réges-régen nem is létezik. Megtaláltuk azt a holland manufaktúrát, akik még gyártanak ilyen minőségű papírt, De egy ív papír 5 euróba került. A Vizsolyi Biblia 2412 oldalas. A mi terveink szerint 200 darabot nyomtatunk a reformáció 500. évfordulójára. A szükséges papír mennyisége 300.000 A/3 ív, cirka 500 000 000 forintnyi költséggel. Ez teljesen elképzelhetetlen!

Más módját találtuk a korabeli rongypapír beszerzésének. Legyártjuk mi!

Nekiláttunk és építettünk egy vízimalom meghajtású papírmanufaktúrát.  Három évig dolgoztunk rajta, mire sikerült felépíteni a malmot, kidolgozni a lenrost főzés technikáját és megtalálni azokat az eszközöket, merítőszitákat, amivel sikerült tökéletesen rekonstruálni a korabeli papírgyártást. Mára, Európa legtermelékenyebb papír manufaktúrája működik Vizsolyban. 2016. október 31.-ére elkészítettünk 100 könyv mennyiségű, mint egy 600 kg, gyönyörűségesen szép, kézzel gyártott rongypapírt. A munkák teljes sebességre kapcsoltak. 2015. július 24-re, amikor 425 éves lett a Vizsolyi Biblia, elkészült az első, újból kinyomtatott Vizsolyi Biblia, Tőkés László püspök fővédnöksége alatt.

biblianyomt_3-666x380

2017. október 31-re elkészül az a 200 darab Vizsolyi Biblia, ami a tökéletes másolata lesz az eredeti könyveknek. A bekötését a korabeli technikával készíti a restaurátor könyvkötő, ami szintén Vizsolyban fog működni. Az eredeti könyvek kecskebőrbe voltak kötve. Már az akkori kikészítési technika sem létezik, ezért rekonstruáltuk a korabeli tímárműhelyt és a korabeli cserző anyagokkal kikészítjük a szükséges bőröket. Az utolsó munkarész a veretek elkészítése. Arra gondoltunk, ha már szinte az egész folyamat itt zajlik Vizsolyban, legyen itt a veretek öntése is. Megépítettünk egy öntödét és a szükséges veretek, már itt készülnek a vendégek előtt.

A célja ennek a tíz éve tartó munkának, hogy megértsük, átéljük a Vizsolyi Biblia nyomtatásának minden mozzanatát. Számunkra és a 425 évvel később élők számára is elérhető közelségbe kerüljön az akkori idők legnagyobb nyomdatörténeti bravúrja.